HAUTE-COUTURE HELMEN “CASCHI DA BICI STYLE ALTA MODA”

Drie vooraanstaande Nederlandse hoedenontwerpers kregen van hoedenspeciaalzaak Cappello een opdracht om voor de Giro d’Italia, die dit jaar haar startpunt in Arnhem en Nijmegen heeft, ieder twee haute couture fietshelmen te ontwerpen.

De ontwerpers zijn:
Marianne Jongkind
Dirk-Jan Kortschot
Irene van Vugt

Als bijzonder en feestelijk intro zullen op zondag 8 Mei 6 wielrensters voor het peloton vanaf de rivier de Waal in Nijmegen naar het startpunt op de Grote Markt voorafgaan.

Zij zullen dan de speciaal ontworpen bijzondere haute couture helmen dragen.

De helmen zullen tot en met 31 mei tentoongesteld worden bij hoeden- en tassenspeciaalzaak Cappello te Nijmegen. Ze zijn daar tevens te koop.

Dit project wordt in samenwerking met Giro Gelderland gerealiseerd.

Verdere informatie te verkrijgen bij Cappello.

Herfstshow Cappello

In deze show presenteerden we de vrouwenhoed, nu met mannelijke inslag, de herenhoed, ontwerperstassen, vesten van Inti Knitwear, jurken en prachtige designhoeden. De turban was een speciaal onderdeel als eerbetoon aan de Franse modiste Paulette. Marianne Jongkind, Mirjam Nuver en Irene van Vugt maakten hiervoor enkele bijzondere ontwerpen.

Hoed Couture – Ode aan Marianne Jongkind

Hoedenontwerper Marianne Jongkind viert dit jaar haar 50 jarig jubileum.Ter gelegenheid hiervan presenteert Museum Het Valkhof 50 hoeden die zij in opdracht van gerenommeerde couturiers als Frank Govers, Edgar Vos, Frans Molenaar, Frans Hoogendoorn en Mart Visser gemaakt heeft en vijf topstukken uit grote exposities. Daarnaast zijn ontwerpen te zien van 14 Nederlandse hoedenontwerpers die facetten van het vak van haar geleerd hebben.
Vijftien unieke, recent ontworpen hoeden van Marianne Jongkind zijn gelijktijdig te zien bij hoedenspeciaalzaak Cappello.

Vijftig jaar vakmanschap
Marianne Jongkind ontwerpt 50 jaar hoeden. Zij heeft zich ontwikkeld als een bijzonder en eigenzinnig ontwerpster met een eigen signatuur. Zij beheerst als geen ander de fijne kneepjes van het vak. Couturiers en collega-ontwerpers roemen haar hoogstaande ontwerptechnische oplossingen en oog voor detail.

 Marianne Jongkind heeft talrijke hoeden ontworpen voor particulieren en heeft deelgenomen aan grote overzichtstentoonstellingen zoals o.a. “Boven Maaiveld”, “In Vorm” en  ”Luxe en Decadentie”. Vijf van deze ontwerpen zijn te zien in de tentoonstelling.

Eigen design en ontwerp voor topcouturiers
Daarnaast heeft zij vele hoeden gemaakt in opdracht van de genoemde Nederlandse couturiers. Deze ontwerpen zijn nooit eerder aan een groot publiek getoond. In de tentoonstelling zijn 50 hoeden te zien waarvan 5 hoeden in combinatie met de bijbehorende couture kleding. Bij de hoeden worden foto’s en opnames getoond van modeshows waarin deze hoeden te zien zijn.

De feestelijke opening op 5 september 2014 was druk bezocht. Via de rode loper betraden de gasten Museum Het Valkhof. Eens te meer blijkt dat het dragen van een hoed bijdraagt aan de feestvreugde. Alle gasten hadden zich met zorg gekleed, het zag er fantastisch uit. 

Na het welkomstwoord door Marijke Brouwer, directeur van Museum Het Valkhof en de introductie door Truus Stuiver, eigenaresse van Hoedenspeciaalzaak Cappello, had couturier Mart Visser de eer de tentoonstelling te openen. Hij sprak met warme woorden over zijn samenwerking met Marianne Jongkind en uitte de wens dit nog vele jaren te mogen voortzetten.

Pelucas – Irene van Vugt

Van 5 maart tot 9 april 2014 exposeert hoedenontwerpster Irene van Vugt haar nieuwe collectie   ‘Pelucas’ (spaans voor pruiken) bij Hoeden- en tassenspeciaalzaak Cappello in Nijmegen.

De collecties van Irene van Vugt kenmerken zich door een combinatie van vernieuwende vormgeving en verrassend materiaalgebruik. Pruikachtige hoofddeksels van vilt, rubber en vacht balanceren tussen haar en hoed. De hoeden zijn geïnspireerd op de verenhoeden die rond 1950 werden gedragen.

Irene van Vugt (1967, ’s Hertogenbosch) studeerde in 1995 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in de richting 3D-design met als specialisatie het ontwerpen van hoeden.

Irene van Vugt is werkzaam als zelfstandig accessoireontwerpster en neemt deel aan tal van exposities en shows.

Marianne Schouten

In deze periode worden in Cappello zeven zeer bijzondere, unieke en kleurrijke City Caps voor zowel vrouwen als mannen tentoongesteld.
De caps zijn gemaakt van hoogwaardig gladhaarvilt en lamsleer.
En zoals de ontwerpster zelf zegt: “Een City Cap is een cap met een twist, een schalkse knipoog naar de omgeving.”

Marianne Schouten -label Tophat Design- is hoedenvormgever. Haar ontwerpen behaalden internationale prijzen, waaronder de prestigieuze Prix Hermes voor de hoed Toreo.
Ze maakt zelf haar hoedenmallen.Dit garandeert het unieke en exclusieve van elk ontwerp.

Alle tentoongestelde ontwerpen zijn te koop bij Cappello.

Tassenparade 2013 – Middelbare scholierenprojekt.

Samenwerkingsprojekt van: de Stichting Vierdaagsefeesten, Museum Het Valkhof en hoeden-en tassenspeciaalzaak Cappello te Nijmegen

 

Circa 150 à 200 middelbare scholieren uit Nijmegen ontwerpen en maken tassen van gebruikt materiaal in het kader van de vierdaagsefeesten 2013.

De basis bestaat uit graffitidoeken die in 2012 zijn gemaakt door graffitikunstenaar Marco van de Bol. Iedere leerling krijgt een meter van dit doek en iets herkenbaars van een Nijmeegs bedrijf/winkelier. Dat kan van alles zijn, een serie veters, stropdassen, kammen, oogwimpers, haar, keukengerei, een tas, een hoed of schoen, oud druklint, een stuk leer, corsages, een bijzonder kledingstuk.Vooral een herhaling van dezelfde kleinere materialen of één ding, geen potporie van spullen. De leerling voegt daar zelf iets aan toe. Dat kan iets persoonlijks zijn of een geliefd materiaal wat men daarbij wil gebruiken.

Hij/zij mag creatief te werk gaan, buiten de gebaande paden treden, het basismateriaal mag veranderd worden, de vorm mag buitenissig zijn, het oppervlak bewerkt worden of de struktuur veranderd.

Het Canisiuscollege, het NSG Groenewoud, het SSGN en het Karel de Grotecollege hebben enthousiast toegezegd mee te willen doen.

Op 14 mei zijn de tassen bijeengebracht in Museum Het Valkhof en beoordeeld door een jury, bestaande uit Jacqueline van Ginneken (De Gelderlander), Odette van Straten (Museum Het Valkhof), Teddy Vrijmoet (Stichting Vierdaagsefeesten) en Truus Stuiver (Hoeden- en tassenspeciaalzaak Cappello). 

Tijdens de opening van Tassenparade 2013 op vrijdag 28 juni 2013 om 16.00 uur in Museum het Valkhof worden de 20 tassen die als mooiste uit deze beoordeling zijn gekomen middels een veiling verkocht. Nog drie weken daarna worden de tassen bij Museum Het Valkhof te koop aangeboden voor een vaste, nog nader te bepalen, prijs. Op het label van iedere tas  zal de naam van de school, de naam en leeftijd van de leerling en het bedrijf van de toegevoegde materialen vermeld worden. 

 De opbrengst van deze tassen wordt geschonken aan het goede doel KidsRights. Een organisatie die zich inzet om de rechten van kinderen over de hele wereld tot uiting te brengen. 

 

Voor het bijwonen van de opening van Tassenparade 2013 kunnen belangstellende zich aanmelden via www.tassenparade2013.nl. 

‘Tand des tijds’ – 15 unieke tassen.

Vier tassenontwerpsters maken unieke en eigenzinnige tassen van gebruikte bannerdoeken van de vierdaagsefeesten en hun eigen restmateriaal.

In het kader van het thema duurzaamheid vroeg Cappello, in samenwerking met de Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen, vier Nederlandse tassenontwerpsters ieder drie tassen te maken.

De Stichting Vierdaagsefeesten levert hiervoor gebruikte bannerdoeken. In combinatie met hun eigen restantmateriaal, veelal van leer, maken zij nieuwe en unieke tassen

Ilse Horck – ‘Kop en Staart’, Cindy Jeurissen, Heleen van der Meer en Mirjam Zwolsman zegden enthousiast toe mee te werken en zich te willen laten inspireren door beide materialen en het thema duurzaamheid.
Het zijn prachtige, eigenzinnige, spannende en waardevolle tassen geworden.

30 Jaar Cappello

Hoedenspeciaalzaak Cappello in Nijmegen bestaat dit jaar 30 jaar en viert dat op 23 oktober met een feestelijke herfstshow voor genodigden.

Dhr. Ronald Migo, algemeen directeur van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum het Valkhof, zal de opening verrichten.

Cappello is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een nationaal en internationaal befaamde hoedenspeciaalzaak. Haar bekendheid ontleent zij aan de grote sortering hoeden van goede en gerenommeerde binnen-en buitenlandse ontwerpers en ateliers, maar vooral ook aan de grote thematische tentoonstellingen die steeds veel publiciteit kregen. Exposities die zelfstandig of in samenwerking  met anderen, zoals b.v. museum het Valkhof, de bibliotheek, collega-ondernemers en scholen, georganiseerd werden.

Vanuit de toegepaste kunst en vormgeving kreeg het hoedenambacht weer nieuwe impulsen. Ontwerpers werden uitgedaagd en gestimuleerd. Aankomende talenten kregen kansen. Daarin is steeds gepoogd toegankelijkheid  te bieden aan een breed publiek zonder aan kwaliteit in te boeten. “Boven Maaiveld”, “In vorm”, “In de ban van de Turban”, “Luxe en Decadentie” zijn enkele voorbeelden van deze tentoonstellingen. Van de expositie “Boven Maaiveld” en “In Vorm” zijn catalogi verschenen.

In de afgelopen jaren is de hoedencollectie uitgebreid met tassen en sjaals van Nederlandse en buitenlandse ontwerpers. Deze tassen en sjaals zijn een wezenlijk onderdeel geworden van Cappello. Om dat zichtbaar te maken was er vorig jaar de grote tassenexpositie en show “Tassen-vlaggenparade”. 15 Nederlandse tassenontwerpers namen daar aan deel. Van deze expositie is een catalogus verschenen.

Vele hoofden zijn de afgelopen jaren tijdens Prinsjesdag getooid met een hoed van Cappello. Dit is weliswaar van belang, maar in al die jaren zijn duizenden hoeden van Cappello tijdens feestelijke privé gebeurtenissen gedragen en vooral om niet te vergeten ook gewoon als bescherming tegen weer en wind. Het dagelijkse vak.

Het is een bijzonder hoogtepunt dat Cappello dit najaar hoeden van de wereldberoemde hoedenontwerpers Stephen Jones en Philip Treacy in huis heeft en deze in de herfstshow zal tonen. In het modemuseum te Antwerpen was dit afgelopen jaar een grote overzichtstentoonstelling van Stephen Jones te zien. Met dezelfde aandacht en het plezier waarmee mooie ontwerpen gemaakt en gepresenteerd worden, hoopt Cappello nog vele jaren door te gaan.

ZET ‘m Op – Luxity

In het kader van een aantal interviews (Francien van Zetten) en een fotoreportage over de dameshoed voor het septembernummer maakte een fotograaf van Luxity een groepsfoto van 30 vrouwelijke hoedendragers uit de regio Nijmegen.

Op zondag 21 augustus kwam men gehoed bijeen bij Cappello om gezamenlijk naar de St. Stevenskerk te gaan voor de foto.

Het winnende lot (een waardebon voor een hoed van Cappello) werd uit de hoge hoed getoverd door mevrouw Margriet de Bruijn.

Zie het artikel in de a.s Luxity!

Tangofestival Nijmegen

Tangofestival Nijmegen – Muzikanten en dansers in de Houtstraat bij Cappello, Jan Jansen en Zus & Zo.

Pin It on Pinterest