Privacyverklaring OK We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed functioneert. Als u doorgaat met het gebruiken van onze website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.
Home Over cappello Nieuws en fotoactie Exposities en shows Contact en bestellen
Dameshoeden Herenhoeden Tassen en schoenen Kleding en sjaals Haaruitval

Mei 2001

Prijsuitreiking Eugenie van Oirschot

Datum: 8 mei 2001

Nederlandse hoedenvormgeefster wint eerste prijs internationale wedstrijd Frankrijk.

TILBURG - De Tilburgse hoedenvormgeefster Eugenie van Oirschot heeft de prestigieuze eerste prijs behaald van het "concours international", uitgeschreven door Musée du Chapeau, in het Franse Chazelles-sur-Lyon. Eugenie van Oirschot zal haar behaalde prijs zaterdag 19 mei a.s. in Chazelles-sur-Lyon in ontvangst nemen.

Van de 124 inzendingen uit wereldwijd 16 verschillende landen, heeft de jury gekozen voor het ontwerp van Eugenie van Oirschot "Raio da Lua", (straal van de maan). Het juryrapport vermeldt: "De ontwerpster heeft het thema "vier-kleuren" (quadrichromy) opmerkelijk weten te interpreteren. Zowel haar techniek als de afwerking zijn van onnavolgbare kwaliteit".

De opdracht van het museum om een hoed te ontwerpen opgebouwd uit vier kleuren, heeft de ontwerpster aangenomen als een uitdaging omdat zij doorgaans met twee, maximaal drie kleuren werkt. Haar ontwerp bestaat uit twee lagen, repeterende parten van verschillende vormen. Deze parten liggen wat betreft constructie en kleur in elkaars verlengde, waardoor deze twee componenten volledig in elkaar overvloeien tot één geheel. Niet alleen door het ritmisch wegzetten van grafische vormen, maar ook door de genuanceerde samenvoeging van deze vier kleuren heeft Van Oirschot de "beweging" van haar ontwerp weten te versterken.

Deze prijs betekent een internationale doorbraak voor de Nederlandse vormgeefster. " Het is fantastisch ook internationaal erkend te worden. Deze overwinning is een mooie aanvulling op de waardering voor mijn werk die ik tot op heden al in Nederland heb mogen ontvangen." Aldus Van Oirschot.

Naar aanleiding van deze prijs wordt er vanaf 28 mei tot en met 24 juni een expositie gehouden bij hoedenzaak-galerie Cappello te Nijmegen, de plaats waar de carrière van van Oirschot in 1996 begonnen is. Hier zal een selectie te zien zijn van topstukken van de afgelopen 5 jaar, samen met de zomercollectie van 2001. De opening wordt verricht door Mevr. Carin Reinders, directrice van het Tilburgse Textielmuseum.