Cappello 25 jaar 19 Nederlandse ontwerpers ontwierpen op initiatief van het Utrechtse hoedenmuseum Gossip & Whispering een hoofddeksel met de “Turban” als inspiratiebron. Jeanette Biemond, Marga van der Bos, Yvon de Bruyn, Maria Driessen, Jackie Habets, Hettie Heijnis, Elisabeth van der Helm, Gon Hoogvliet, Herma de Jong, Marianne Jongkind, Gonnie Kamerich, Vera Klomp, Marielle van der Schrier, Tiny Meihuizen, Mirjam Nuver, Eugenie van Oirschot, Berry Rutjes, Eva de Vries, Irene van Vugt.

Hieronder vindt u enkele indrukken van het openingsfeest en de show ter ere van het 25 jarig bestaan van Cappello.

De Turban:
Het woord turban is de Europese benaming afgeleid van tulband. Het woord komt van het Perzische “dullband”. Dull betekent draaien en band is doek. Van oorsprong afkomstig uit het Midden Oosten waar deze hoed de hoofdbedekking was van nomaden en woestijnvolkeren ter bescherming tegen zon en zand. Uitgewikkeld hebben ze soms lengtes van wel 45 meter. De Ottomaanse sultans droegen er een, maar je kunt eigenlijk zeggen dat mensen overal rond de evenaar doeken om het hoofd gewikkeld hebben en dat op vele plaatsen nog doen. Van Azië tot Afrika en de Carraibische eilanden. In Suriname is b.v. de Anjisa meegebracht door de slaven uit Afrika. De wijze waarop de doek gevouwen werd en wordt zegt veel over de gevoelens van de drager; wat zij of hij er mee wil uitdrukken: vreugde, verdriet, rouw, vijandschap of liefde. Ook status en functie spelen een belangrijke rol. Vooral de hoogte is bepalend voor iemands positie.

Door de eeuwen heen is de turban in de Europese mode regelmatig te zien geweest; in de Gothiek, in de Empiretijd, begin 20e eeuw, geïnspireerd door de kostuums in de “Ballets Russes”, in de dertiger jaren gedragen door Greta Garbo. De Turban beroert in de breedste zin van het woord. In zekere zin ongrijpbaar, altijd individueel. Dusdanig zelfs dat de franse hoedenontwerpster Paulette (bekend en berucht om haar schitterende turbans) in oorlogstijd bij de Duitse bezetter ontboden werd, omdat de generaals in deze bijzondere creaties een regelrechte provocatie zagen. Dat de tulbandhoed in die tijd deels werd gebruikt door schaarste aan hoedenmateriaal zoals vilt en stro en er altijd wel uit een oude jurk een goede lap stof te halen viel, even terzijde. Evenals het feit dat hij ook zeer praktisch op de fiets was omdat hij lekker strak om je hoofd zit.

19 nederlandse ontwerpers (zie voor namen hiervoor) weten de Turban in een eigenzinnig hedendaags daglicht te stellen. De prachtigste ontwerpen zijn in deze expositie te zien. Dat de Turban gedragen op zijn mooist is een voldongen feit.

Pin It on Pinterest