Hoedenontwerper Marianne Jongkind viert dit jaar haar 50 jarig jubileum.Ter gelegenheid hiervan presenteert Museum Het Valkhof 50 hoeden die zij in opdracht van gerenommeerde couturiers als Frank Govers, Edgar Vos, Frans Molenaar, Frans Hoogendoorn en Mart Visser gemaakt heeft en vijf topstukken uit grote exposities. Daarnaast zijn ontwerpen te zien van 14 Nederlandse hoedenontwerpers die facetten van het vak van haar geleerd hebben.
Vijftien unieke, recent ontworpen hoeden van Marianne Jongkind zijn gelijktijdig te zien bij hoedenspeciaalzaak Cappello.

Vijftig jaar vakmanschap
Marianne Jongkind ontwerpt 50 jaar hoeden. Zij heeft zich ontwikkeld als een bijzonder en eigenzinnig ontwerpster met een eigen signatuur. Zij beheerst als geen ander de fijne kneepjes van het vak. Couturiers en collega-ontwerpers roemen haar hoogstaande ontwerptechnische oplossingen en oog voor detail.

 Marianne Jongkind heeft talrijke hoeden ontworpen voor particulieren en heeft deelgenomen aan grote overzichtstentoonstellingen zoals o.a. “Boven Maaiveld”, “In Vorm” en  ”Luxe en Decadentie”. Vijf van deze ontwerpen zijn te zien in de tentoonstelling.

Eigen design en ontwerp voor topcouturiers
Daarnaast heeft zij vele hoeden gemaakt in opdracht van de genoemde Nederlandse couturiers. Deze ontwerpen zijn nooit eerder aan een groot publiek getoond. In de tentoonstelling zijn 50 hoeden te zien waarvan 5 hoeden in combinatie met de bijbehorende couture kleding. Bij de hoeden worden foto’s en opnames getoond van modeshows waarin deze hoeden te zien zijn.

De feestelijke opening op 5 september 2014 was druk bezocht. Via de rode loper betraden de gasten Museum Het Valkhof. Eens te meer blijkt dat het dragen van een hoed bijdraagt aan de feestvreugde. Alle gasten hadden zich met zorg gekleed, het zag er fantastisch uit. 

Na het welkomstwoord door Marijke Brouwer, directeur van Museum Het Valkhof en de introductie door Truus Stuiver, eigenaresse van Hoedenspeciaalzaak Cappello, had couturier Mart Visser de eer de tentoonstelling te openen. Hij sprak met warme woorden over zijn samenwerking met Marianne Jongkind en uitte de wens dit nog vele jaren te mogen voortzetten.

Pin It on Pinterest